Eli seuraavassa pieni raapaisu Jukka Harjun näkemyksiin vastustuskyvystä ja treenaamisesta. Faktat on suoraan Harjun meille jakamasta luentomateriaalista ja luennon sisällöstä. Näkökulma on täysin itsekäs eli pyrin pohtimaan näiden tekstien pohjalta sitä, miksi sairastun jatkuvasti flunssaan. Uskon, että nyt on joku ratkaisu asiaan löytynyt, nyt on vain otettava nämä opit käyttöön arjessa. Jos olen jonkun syy-seuraussuhteen tai muun sekoittanut, olisin erittäin kiitollinen jos korjaat kommenttiosioon. Olen surkea biologiassa ja tutustunut tähän asiaan nyt vain muutaman päivän ajan. Harjun esittämiä perusteluja rajaan pitkälti tämän tekstin ulkopuolelle. On kuitenkin hyvä huomioida, ettei nämä asiat ole vain hänen päästään keksittyjä vaan perustuvat viimeisempään tietoon.
Lähtökohta Harjulla on, että sairastumista tulisi ennaltaehkäistä ja se onnistuu ruokkimalla terveyttä. Mun on päästävä negatiivisesta ajattelusta, että oma elimistöni olisi jotenkin heikko ja voimaton bakteereja ja viruksia vastaan. Positiivisten asioiden ajatteleminen kuulostaa heti hömpältä, mutta on sen vaikutuksilla terveyteen ihan tieteelliset perusteet molekyylitasolla. Harju toteaakin, että aiheutamme itse sen, että kehoomme kertyy myrkkyjä; raskasmetaleja, happoja ja lisäaineita, joista keho yrittää päästä eroon samalla kun tuuttaamme sisällemme lisää niitä. Näiden myrkkyjen vuoksi kehossamme kuolee enemmän soluja ja vastuskyky heikkenee.
Vastustuskykyä heikentää imujärjestelmämme ylikuormitus tai voisiko sanoa epäkunto. Imujärjestelmä vastaa vastustuskyvystämme, se kuljettaa soluille pöpöjen tappamiseen tarvittavat matskut ja vie kuolleet bakteerit pois. Imujärjestelmä pidetään toimintakunnossa kun sitä ei kuormita mitkään ylimääräiset kuonat. On siis syötävä tärkeitä, puhtaita ravinteita ja juotava vettä. Puhdistusjärjestelmäämme aktivoivat parhaiten syvät palleahengitykset joita ei flunssan ennaltehkäisyssä ja hoidossa saa unohtaa. Tämä kuulosti musta jo todella uudelta ajatukselta. En ollut tullut ajatelleeksikaan että flunssassa on tärkeä antaa kropalle happea, venyttelemällä, tekemällä rauhallisia kävelyitä ja hengittelemällä syvään. Olen päinvastoin lukittautunut sisälle ja varonut pientäkin liikuntaa. Ei ihmekään jos pöpöt ovat saaneet myllätä rauhassa.
Flunssan hoitovinkeiksi Harju muuten antaa hyvin kevyen liikunnan lisäksi sitruunalla maustetun veden juomisen ja ruoansulatukselle helppojen ruokien syömistä (esim. keitot ja smoothiet). Taas skeptikosta kuulostaa hömpältä ja kukkahatturouvien jutulta, mutta mä haluan nyt uskoa tähän
Mutta mennään seuraaksi vielä tarkemmin siihen, mitkä asiat Harjun mukaan heikentävät vastustuksykyämme. Suuren ahaa-elämyksen ja toisaalta häpeän aiheutti minulle Harjun toteamus, että kyse on kehon ylikuormituksesta joka johtuu mm. heikosta palautumisesta ja stressistä. Tunsin heti piston sydämessäni koska en ole oikein osannut enkä ymmärtänytkään palautumisen merkitystä. Olen ajatellut, että palautuminen vaatii vain aikaa. Kun rytmittää treenin oikein, pitää välillä välipäiviä ja nukkuu, kroppa palautuu. Mutta ei se nyt tietenkään näin yksinkertaista ole.
Mitkä tekijät sitten vaikuttavat palautumiseen ja ylikuormitustilan syntyyn? Ensinnäkin on se jokaisen treenaajan tuntema maitohappo, myrkky jota syntyy kun tehot nousevat yli 70% maksimista. Se syntyy happivajeen vuoksi ja on toisaalta elintärkeä suojausmekanismikin. Mutta kehon pitää saada hankkiutua siitä eroon treenin jälkeen. Palautuminen on kovaa työtä kropalle, silloin palautetaan energiavarastoja, korjataa lihaksia ja poltetaan happoja. Ylikuntotilaan joudutaan jos keholle ei anneta aikaa ja materiaalia hoitaa nämä tehtävät. Tässä tilassa mm. suorituskyky laskee, stressihormonit kasvavat ja sairastuu helpommin.
Toisaalta happoja syntyy kehoon myös ravinnosta. Protskut ja hilarit jättävät kroppaan happamia polttojätteitä, jotka jäävät maitohapon tavoin kehoomme ellei keholle anneta mahdollisuutta niitä kunnolla poistaa. Seuraksena kehon happamoitumisesta on tällöinkin mm. väsymystä ja sairastelua.Tässä taitaa olla mun suurin ongelmani. Kehoni on liian hapan tällä hetkellä. On satsattava kasvisten syömiseen.
Stressin vaikutukset terveydelle ja vastustuskyvylle olivatkin mulle jo sinällään tuttuja mekanismeja. Nyt ehkä vielä terävöityi se näkökulma, että stressi, ahdistuneisuus ja negatiiviset ajatukset myös hidastavat parantumista ja palautumista. Tämän kun nyt tiedän, niin miten saisin vielä muutettua omaa negatiivista asennettani koko maailmaan ja etenkin itseeni? Positiivisuus on mulle elämänmittainen iso haaste. Olisi oikeasti opittava näkemään ensin positiiviset ja sitten vasta negatiiviset asiat ja antamaan enemmän positiivista palautetta niin itselle kuin muillekin. Mutta miten ihmeessä tämän oppisin?
Jos kroppa ei ehdi palautua sille asetuista haasteista, se joutuu epätasapainoon, ja mulle niin tärkeä vastustuskyky heikkenee. Mitä sitten voi tehdä että palautuisi paremmin treeneistä?
- Uni on yksi parhaista tavoista. Tämän minä osaankin jo hyvin mutta toki pienen lapsen kanssa eläminen välillä uniani vähentää. Onneksi osaan nukkua päivisinkin.
- Kevyt treenaaminen. Tällöin käynnistyy prosessit, jossa vereen saadaan enemmän happea joka pääsee paremmin virtaamaan elimistöön ja viemään näin ravinteita enemmän kroppaan. Samalla lymfaattinen järjestelmä tehostuu ja pystyy paremmin kuljettamaan happoja ja muita jätteitä pois. Eikä pidä unohtaa rasva-aineenvaihdunnan tehostumista. Mielestäni tämä sektori on mulla jo aika hyvin hanskassa kun koiraa "joutuu" kävelyttämään kuitenkin joka päivä ja autottamana muutenkin hyötyliikuntaa tulee enemmän.
- Lisäaineiden välttäminen. Tämä on itsestään selvää minusta. Tarpeettomien aineiden (joiden pitkäaikaisista terveysvaikutuksista ei edes tiedetä) työntämisestä kehooni ei ole mitään järkeä. Kroppa joutuu koville kun se pyrkii poistamaan turhat myrkyt eikä palautumiselle jää niin paljon energiaa. Pyrin jo nyt katsomaan tarkkaan mitä syön kotosalla. Teen ruoat itse ja vältän valmistuotteita. Ainoat mitkä mua on surettaneet ovat karkit ja noiden palautus- ja urheilujuomien/jauheiden hirvittävät ainesosaluettelot joissa ei luonnollisia aineita juuri tunneta. Harjulta sain uitenkin loistavan palautusjuoman ohjeen ja lisäksi tilasin hänen suosittelemaansa heraproteiinia USA:sta. Siinä ei pitäisi olla mitään turhia makeutus, säilöntä yms. aineita vaan ainoastaan tarvittavia juttuja. Innolla odotan pakettia meren takaa...
- Rentoutuminen. Kun aktivoi parasympaattista hermosta tekemällä mukavia asioita, stressihormoonien määrät vähenevät.
Näiden lisäksi kun pyrkisi muutenkin elämään terveellisemmin ja luomaan kehossa tasapainotilan niin taudit pysyisivät loitolla.
Harjulta löytyy paljon todella hyödyllistä tietoa ravinnosta ja sen vaikutuksesta treenaamiseen. Siitä en nyt tässä taida alkaa kuitenkaan luennoimaan, Harju itse osaa kertoilla ajatuksiaan paljon paremmin kuin minä joten menkää häntä kuuntelemaan jos kiinnostuitte. Netistä löytyy muutamia videoitakin hänen luennoistaan yms. Paras video on mielestäni kuitenkin huippu-uimari Eetu Karvosen haastattelu: http://www.youtube.com/watch?v=wv1RWuO7Kyc Jukka Harju on häntä valmentanut ja tästä haastattelusta löytyy hyvin tämän uuden ravinto-opin ideat. Tähän suuntaan pyrin nyt itsekin.
***
Tänään kävin muuten terveyskeskuksessa. Sain ajan vain sairaanhoitajalle ja hän oli sitä mieltä, ettei voinut tehdä oikein mitään hyväkseni. Jonkun sormenpäästä otetun näytteen perusteella kyse on viruksesta, muuta ei sitten oikein sieltä lohjennutkaan vaikka koetin vähän kysellä, että onko tällainen sairastelu ihan normaalia. No tänään menen puolikuntoisuudestani huolimatta maajoukkueen treeneihin. Treenit on niin loistavat etten halua jättää niitä taas väliin ja täytyy tehdä vain kevyesti. Olo on ollut nyt tämän ja eilisen päivän ihan mainio kurkkukipua ja yskää lukuunottamatta. Lumityötkin sujuivat eilen ilman jälkiseuraamuksia.
***
Niin ja tämä kirjoitus tehtiin jälleen tuon Radio rockin 500 parasta biisiä listan soidessa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti